Vlakem do Jindřichova Hradce

Úzkokolejka z Obrataňe přes Jindřichův Hradec až do Nové Bystřice je jako páteř, na kterou můžete navěsit podle libosti zajímavé výlety krajinou České Kanady. Nejdelší úzkokolejná dráha u náse je sama o sobě populární především kvůli prázdninovým jízdám s parní lokomotivou. Naftový vůz s jedním vagónem, který tu jezdí ve všedním provozu, sice není tak fotogenický, ale má jednu velkou výhodu. Je v něm podstatně méně lidí a nemusíte si do něj objednávat lístky předem. Jako cíl výletu je úzkokolejka ideální. Vláček jede pomalu, čtyřicet šest kilometrů z Obrataně do Hradce trvá přes dvě hodiny, a můžete si prohlížet krajinu. Pokud prší, nemusíte vystoupit, pokud je hezky, můžete si vybrat kteroukoli stanice, kde po domluvě s průvodčím jízdu přerušíte, prohlédnete si okolí a pokračujete dalším spojem.

Turisticky atraktivnější je asi nejjižnější část úzkokolejky z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice. Zvlášť její bezprostřední okolí, rybník Osika, obec Klášter a nedaleký hrad Landštejn jsou opravdu hezká místa, ale v posledních letech je tu o prázdninách tolik lidí, že půvab opuštěného kraje zmizí v hluku turistického ruchu. Vystoupit můžete také například ve stanici Včelnička, kde je pravděpodobně nejhezčí nádraží na celé trase, a po modré značce (po silnici) dojít do Kamenice nad Lipou, kde je hned u náměstí příjemná cukrárna. Značka pokračuje okolo zámku parkem podél potoka až ke dvěma rybníkům a lesní hájovně Johanka.

Podobných výletů si můžete podle svéhu vkusu naplánovat kolik chcete, záleží jen na vás, chcete-li se podél trati vydat lesem, po polních cestách nebo k rybníku. Česká Kanada nabízí od každého trochu. Jízdenky je dobré kupovat přímo ve vlaku, protože úzkokolejku neprovozují České dráhy, a pokud si jízdenku konkurenční společnosti koupíte v pokladně Českých drah, zaplatíte za ni dvakrát tolik.

© 2002 - 2024 Ondřej Kocman — Všechna práva vyhrazena.